Dovrefjell og Rondane
Rett utenfor døren vår starter høyfjellet, med flotte topper og stille daler. Noe nytt og spennende venter bak hver sving eller bakketopp. Vi ligger sentralt i fjellheimen i innlandet. Pilegrimsleden går gjennom gårdsplassen vår, og det er mange stier å utforske i nærområdet. Flere overnattingssteder i Dovrefjell, Rondane og Dovre nasjonalpark ligger kun en dagsetappes vandring fra oss. Besøk Visit Dovre for en masse gode argument for hvorfor man bør ta turen til Dovre.
Urdyret moskusen
Moskusen er den mest særegne skapningen du kan treffe på Dovrefjell, en lys levende fortidslevning! Under siste istid levde moskusen i de nordlige områdene av Europa og Asia. Fossiler som er funnet i Norge er fra 40.000 til 100.000 år gamle.
Moskusen på Dovrefjell ble først hentet fra Grønland i 1931, deretter i årene etter krigen, og nå er det ca 300 dyr i området. I dag finnes det moskus på Dovrefjell, nordre Femundsmarka, Rogen i grenseområdet Nord Sverige, noen områder i nordlige Russland og Sibir, noen områder i Alaska og på Øst-Grønland.
Solid skalle
Moskusen ser ut som en bøffel, men er av geiteslekt. Når oksene kjemper om hegemoniet og braker sammen før parringen i august – september, kan det skje med slik kraft at det lukter brent, omtrent som når man slår to steiner mot hverandre, og det hender at skallen sprekker…!
Moskusen er ikke farlig hvis den ikke blir provosert, men til forskjell fra andre ville dyr flykter den ikke alltid for mennesker. Respektfull avstand til en moskus er 200 meter, har du kommet nærmere er det best å trekke seg rolig tilbake. Hunder må holdes i bånd.
En god opplevelse med guidet tur
Er du nysgjerrig på moskusen er det best å gi seg med på en guidet tur. Det arrangeres fotturer daglig hele sommersesongen fram til midten av september. De starter kl 10.00 og varer ca 5 timer (10-15 km). Man må som regel ha bil for å komme til startpunktet på fotturen/safarien. Nærmeste arrangør til oss er Dovrefjell Lodge eller Dovre & Lesja Aktiv.
Vi er de eneste i verden som har moskussafari fra hesteryggen - les mer her.
Les mer om moskusen og hvordan du kan møte den her.
Opplev Dovre fra sykkelsetet
Nasjonalparkvegen
Mellom Dombås og Hjerkinn kan du sykle Nasjonalparkvegen – en tur- og sykkelveg i flott natur, uten biltrafikk. Vegen er 30 kilometer lang, med mulige stoppesteder hos servering- og overnattingssteder hver femte kilometer. Vegen er like flott begge veier.
Tour de Dovre
Tour de Dovre er en rundtur mellom Dombås, Hjerkinn, Folldal, Grimsdalen og Dovre, som gjerne gjennomføres over 3 dager, med overnatting på Hjerkinn Fjellstue, Grimsdalshytta og Toftemo/Trolltun. Det er en unik og flott opplevelse, med organisert bagasjetransport og utleie av sykler. Les mer om Tour de Dovre her.
Bagasjetransport
Vi organiserer bagasjetransport langs Tour de Dovre sykkelruten og Pilegrimsleden fra uke 26 til uke 33. Bagasje kan kun sendes i en retning (med klokka/nordover), mellom Hjerkinn-Folldal-Grimsdalen-Dovre-Dombås-Hjerkinn og Kongsvold. Man må bo på overnattingstedene bagasjen hentes/settes av på.
Bagasje kan pakkes i ryggsekker, bager eller kofferter. Max 25 kg/kolli. NB! Ingen løsthengende sko, plastposer eller liknende utenpå. Vi kan kreve betaling for ekstra kolli dersom flere kolli tydelig er bundet/satt sammen for å fremstå som ett kolli. Bestilles innen kl 20.00 dagen i forveien og merkes med NAVN, MOBILNR, LEVERINGSSTED. Fest bagasjelappen tydelig. Sett bagasje på tilvist plass på overnattingsstedet innen kl 10.00 Bagasjen leveres på neste overnattingssted innen kl 16.00.
Pilegrimsleden: kr 150.-/kolli/vandreretappe.
Tour de Dovre: kr 250.-/kolli/strekke.
Bestill bagasjetransport her:
Utleie av sykler 2025
Vi har sykler til utleie, både vanlige og el-sykler. De må forhåndsbestilles og hentes ut hos oss.
Ordinær sykkel: kr 500.- per dag
Elektrisk sykkel: kr 800.- per dag
Sykkeltralle: kr 400.- per dag
Sykkelhjelm: kr 50.- per stk
Sykkelveske: kr 50.- per stk
Bestill sykkel her:
Fiskelykke
Ørreten er bitevillig i våre fjellvann, og fiskekort får du kjøpt på iNatur.no. Hjerkinndammen og Kvitdalsvannene er nærmeste mulighet for å fiske, samt elva Folla som renner ut fra Avsjøen. Kanskje kan vi gi deg noen gode tips om fiskeplass også.
Utleie av kano og båt
Vi har 5 kanoer og 2 båter på Hjerkinndammen, 1,5 km nedenfor Fjellstua. Leien inkluderer kano/båt, årer og flytevester.
Kr 200.-/farkost/dag
Hestekrefter på fire hjul
På Hjerkinndammen – samme sted som deler av Børning 2 ble spilt inn på – kan du nå øve deg på å kjøre din egen bil på glatt føre. Vinterstid arrangeres det isbanekjøring for alle på enkelte helger. Vi kan også åpne isbanen på ukedager på forespørsel. Det er åpent for alle registrerte biler og samme regler som gjelder på veien gjelder her.
Følg med på Hjerkinndammen isbane på Facebook for oppdatert info om planlagt kjøring.
Opplev Dovrefjell med hundespann
Prøv deg som tøff hundekjører i påsken og så lenge det er snø i april! Du vil få kjøre ditt eget 5-6-hunders spann med trygge hunder og erfarne guider.
Snøhetta Husky består av 120 herlige hunder og masse flotte årgangs-guider. Anne Stine og Terje har drevet Snøhetta Husky og Tromsø Husky i mange år. Fra desember til mars kjører de hund i Tromsø, og i Folldal fra påske og resten av året.
Hundegården ligger på Dalholen i Folldal (Innlandet), også kalt Lille-Alaska blant hundekjørere på grunn av sine endeløse vidder, milevis med løyper og spektakulære utsikt til Rondane og Dovrefjell.
Skiglede
Om vinteren er det milevis med skispor på Dombås og opp mot Dovrefjell og i Folldal. Er det forhold til det, preparerer vi vår egen fjelløype – Hjerkinnhørunden.
For oppdatert løypekart i Dovre, se skisporet.no.
For oppdatert løypekart i Folldal, se skisporet.no.
Pilegrimsleden
Du trenger ikke være troende for å få en himmelsk opplevelse av å gå pilegrimsleden…
Pilegrimsleden over Dovrefjell er kanskje den mest populære delen av den gamle vandringsveien fra Oslo til Trondheim og Nidarosdomen. Denne går over fjellet, og vandrerne kommer innom de gamle fjellstuene som gjennom århundrene har tatt imot pilegrimer og andre reisende. Pilegrimsleden over Dovrefjell følger den gamle ferdselsveien over fjellet, Den gamle kongevegen som også er pilegrimsvei og merket pilegrimsled. Du kan planlegge din pilegrimsvandring på pilegrimsleden.no.
Det er mange som ønsker å gå pilegrimsleden over Dovrefjell, men det blir ikke til at de legger i vei. En årsak kan være at en ikke ønsker å gå alene eller at sekken blir for tung å bære. Det arrangeres årlig felles langvandringer, se Pilegrimsledens nettsider.
Bagasjetransport
Vi organiserer bagasjetransport langs pilegrimsleden fra uke 26 til uke 33. Bagasje kan kun sendes i retning nordover, mellom Dovre-Dombås-Hjerkinn og Kongsvold. Man må bo på overnattingstedene bagasjen hentes/settes av på.
Bagasje kan pakkes i ryggsekker, bager eller kofferter. Max 25 kg/kolli. NB! Ingen løsthengende sko, plastposer eller liknende utenpå. Vi kan kreve betaling for ekstra kolli dersom flere kolli tydelig er bundet/satt sammen for å fremstå som ett kolli. Bestilles innen kl 20.00 dagen i forveien og merkes med NAVN, MOBILNR, LEVERINGSSTED. Fest bagasjelappen tydelig. Sett bagasje på tilvist plass på overnattingsstedet innen kl 10.00 Bagasjen leveres på neste overnattingssted innen kl 16.00.
Pilegrimsleden Dovre - Kongsvold: kr 150.-/kolli/vandrerstrekke
Eysteinskyrkja
Eysteinskyrkja ligger 400 m. fra Hjerkinn Fjellstue. Denne ble bygget i 1969, og navnet har den etter Kong Eystein, som bygget sælehus over Dovrefjell og rorbuer i Lofoten på 1100-tallet.
Pilegrimsstua
Vi har et eget overnattingstilbud for vandrende som ønsker et rimeligere alternativ. Les mer
Eysteinkyrkja. Foto: Kirsti Vik Hjerkind
Mange muligheter
Er du ute etter naturopplevelser er det endeløse muligheter fra Hjerkinn. I tillegg er det noen spektakulære høydepunkt.
Viewpoint Snøhetta
Utkikkspunktet på Tverrfjellet gir deg panoramautsikt over Dovrefjell. Bygget er designet av Snøhetta arkitekter, eies av Norsk Villreinsenter, og har vunnet flere priser. Årlig besøker flere titusen personer Viewpoint Snøhetta, som står åpen i sesongen juni-oktober.
Knutshø
En kort kjøretur fra Hjerkinn Fjellstue ligger flere utgangspunkt for vandring til Knutshø. Knutshø regnes som Nord-Europas rikeste plantefjell, og siden 1700-tallet har mange botanikere tatt turen til det frodige fjellet. Fjellet består av Søndre, Midtre og Nordre Knutshø, og ligger like innenfor Trøndelag, helt på grensen mot Dovre.
Fokstua naturreservat
Har et rikt og unikt fugleliv. Reservatet ligger 20 km sørover E6 fra Hjerkinn. Det er en 7 km merket og kloppet sti, hvor du kan oppleve fuglelivet på nært hold. Vis hensyn i hekkesesongen.
Høyt og Lavt Bjorli
Om du vil ha litt andre utfordringer og en pause fra høyfjellet, anbefaler vi en tur til Høyt og Lavt på Bjorli. Klatreparken ligger i flotte omgivelser, rett ved siden av skitrekket på Bjorli.
Avdemsbue
Norges koseligste lokalmatbutikk med blant annet egenprodusert ost og utallige andre godsaker finner du 40 minutter unna, på riksvei E136 i Lesja. I det osteformede tilbygget er det en ostekafe med utsikt over dalen og kulturlandskapet. Avdemsbue er vel verdt et besøk!